Voor HDD bedrijven

Elk HDD-boorproject verdient de ondersteuning van een Mud-Engineer

Een HDD-boorproject staat of valt met de juiste samenstelling en toepassing van de boorspoeling. De dichtheid, draagkracht en viscositeit van de spoeling worden afgestemd op basis van de ondergrond.

 

Deze combinatie van eigenschappen zorgt ervoor dat het boorgat stabiel gehouden kan worden terwijl er genoeg ‘cuttings’ het boorgat uit gedragen kunnen worden. Variabelen die je als boormeester inzichtelijk moet hebben, maar die soms veel tijd en expertise vragen. 

 

Advies van een ‘Mud-Engineer’ kan uitkomst bieden in dergelijke situaties. Lodewijk Pleij is Mud-Engineer bij De Bentoniekfabriek en afgestudeerd in grout- en bentoniettechnologie. Hij wordt regelmatig ingeschakeld om de boormeester te assisteren.

Advies vooraf of bij calamiteiten

“Laat ik een voorbeeld uit de praktijk aanhalen”, vertelt Pleij. “Stel je hebt de boorspoeling helemaal volgens het boekje aangemaakt. Toch krijg je door het boorgat een veel dunnere spoeling terug dan de dikte die je hebt aangemaakt. Wat gaat daar mis? 

 

In zo’n geval kan ik als Mud-Engineer ingeschakeld worden. We spreken dan over een echte calamiteit. Door alle factoren mee te nemen in de beoordeling van de situatie, kan ik de meest ideale samenstelling van de boorspoeling bepalen. Meestal is er met één of meerdere factoren geen rekening gehouden namelijk. Zo lossen we dan samen het probleem op. 

 

Het moge duidelijk zijn dat advies inwinnen op voorhand een boel verkwisting van materiaal, tijd en geld had kunnen voorkomen.”

Meerdere ervaringsdeskundigen aan boord

De Bentonietfabriek beschikt over meerdere ervaringsdeskundigen die kunnen worden ingeschakeld om te komen tot de juiste boorspoeling. “Wanneer iemand voor het eerst bij De Bentonietfabriek bestelt voor een project, dan bieden wij aan dat ik meega naar het project. 

 

Zo kunnen we waardevolle adviezen en inzichten verschaffen over het juist samenstellen van de boorvloeistof. Ons Bentoniet HV is standaard geschikt voor de meeste projecten, voor uitzonderlijke projecten kunnen we het Bentoniet op maat aanpassen, of een ander product uit ons gamma adviseren.

 

Wie graag dezelfde ondersteuning bij opvolgende projecten wenst, kan daar gewoon om vragen. We bieden ondersteuning vanaf kantoor of op locatie.” Hulp nodig bij een boorproject? Neem gerust contact op met De Bentonietfabriek.