Voor inkopers gereviseerd

Bentoniet HV is onderaan de streep duurzamer én goedkoper

Bedrijven die HDD-boringen verrichten gebruiken boorvloeistof, waarin een deel bentoniet is verwerkt. Bij een traditionele samenstelling van boorvloeistof wordt er tussen de 6% en 8% traditioneel Bentoniet toegepast.

 

 

Hoe mooi zou het zijn als het aandeel Bentoniet lager kan zijn, er minder afval vrijkomt, er sprake is van minder transport en onder aan de streep ook nog eens geld bespaard wordt?

Het kan allemaal, dankzij Bentoniet HV, in Nederland exclusief geproduceerd door De Bentoniet Fabriek. We spreken met Lodewijk Pleij, werkzaam als mud-engineer bij De Bentoniet Fabriek en tevens afgestudeerd in grout- en bentoniettechnologie.

Bentoniet HV

Minder bentoniet nodig

“Het Bentoniet HV dat door De Bentoniet Fabriek geproduceerd wordt bevat additieven waardoor er minder boorvloeistof nodig is bij een HDD boring”, opent Pleij het gesprek. “Het scheelt ongeveer de helft aan vaste stof. 

 

Bij een traditionele samenstelling van boorvloeistof met traditioneel bentoniet is het aandeel bentoniet tussen de 6% en 8%. Pas je echter Bentoniet HV toe, dan is het aandeel tussen de 4% en 4,5%. De mengverhouding is afhankelijk van factoren als de ondergrond waarin er geboord wordt. 

 

In het meest gunstige geval kun je met Bentoniet HV dus met de helft minder toe.” Standaard boorvloeistof bevat ongeveer 80 KG bentoniet per m3, bij toepassing van Bentoniet HV is dit circa 40 KG. “Bij toepassing van boorvloeistof met hard of zuur aanmaakwater heb je iets meer bentoniet nodig, maar de percentage verschillen blijven hetzelfde.”

Reductie van transport en afval

Omdat er minder bentoniet benodigd is wanneer overgestapt wordt op Bentoniet HV, is er ook minder transport nodig. “Dat op zich is al duurzaam, tel daarbij het feit dat Bentoniet HV minder afval oplevert. Een win-win situatie dus”, aldus Pleij. 

 

“We leveren Bentoniet HV in zakken van 25 KG en 1000 KG. Het is zeer interessant voor inkopers om eens een berekening te maken hoeveel bentoniet er op jaarbasis gemiddeld verwerkt wordt in boorprojecten. 

 

Zet die cijfers eens af tegen de veel lagere hoeveelheden Bentoniet HV en durf dan onderaan de streep eens te kijken wat je kunt besparen op de inkoop van bentoniet.” Wie geïnteresseerd is in een voorbeeldberekening, kan rustig contact opnemen met De Bentoniet Fabriek.